Acupuntuur

Yin Yang AcupunctuurEvenwicht is het basisprincipe van het universum. Het ontstaat wanneer de tegenpolen Yang, het mannelijke, warme, lichte en scheppende deel van de mens en Yin, het vrouwelijke, donkere en ontvangende deel, elkaar goed aanvullen. Is het evenwicht tussen deze beide elementen verstoord, dan kan de energie niet meer goed stromen en raken ze uit evenwicht. Dat voelt als ‘niet goed in je vel zitten’, ‘uit balans zijn’ en gaat gepaard met specifieke ongewenste lichamelijke verschijnselen.

Acupunctuur is een al duizenden jaren oude methode in de Chinese gezondheidsleer. Met acupunctuur kun je het zelfgenezend vermogen van het lichaam stimuleren en ziektes voorkomen.
In de Traditionele Chinese Geneeskunde worden het begrip energetisch evenwicht gehanteerd:
Energie (Qi) is de motor van alle denkbare levensprocessen. Deze energie stroomt langs twaalf hoofdmeridianen en een groot aantal hulpmeridianen. Deze liggen net onder de huid en corresponderen met bepaalde organen en hun functies. Op het lichaam zitten bepaalde punten die als poorten voor de ‘Qi’ dienen; dit zijn de acupunctuurpunten. Westerse onderzoekers, waaronder Head, hebben aangetoond dat er een relatie bestaat tussen de huid en de organen.

In deze geneeskunde wordt ziekte gezien als een verstoring van dit energetische evenwicht in het lichaam. Ieder mens heeft een bepaalde hoeveelheid levensenergie die via de meridianen door het lichaam stroomt. Ziekte ontstaat als het energetisch evenwicht verstoord is of de energiedoorstroming wordt geblokkeerd.
Door middel van de anamnese en de polsdiagnostiek ( het Vasculair Autonoom Signaal = VAS) kan de acupuncturist snel en trefzeker bepalen welke energiestromen  verstoord zijn. Met flinterdunne naalden wordt dan geprobeerd deze energiestromen weer te herstellen. Te snel stromende energie wordt afgeremd en gestagneerde energie kan weer doorstromen.
Het inbrengen van de naalden is meestal volkomen pijnloos.

Acupunctuur wordt gebruikt bij:

  • allerlei pijnklachten
  • bronchitis, astma
  • problemen van de ingewanden, menstruatieklachten
  • slaapstoornissen, vermoeidheidsklachten
  • ter ondersteuning van reguliere therapie

Als u meer over de methode wilt weten, kijk dan op: sivas